LATVIA RESPECT
Sākums | Reģistrācija | Ieeja Sveicināti Viesis | RSS
Izvēlne
Balso par Latviju


My Top 100 Games
Topsite
  • Mini-čats
    Ja spamosi, dabūsi banu! 44.204.24.82
    Statistika

    Kopā Online: 1
    Viesi: 1
    Lietotāji: 0

    Kopā: 25
    Mēnesī: 0
    Nedēļā: 0
    Vakar: 0
    Šodien: 0
    free counters
    Nebremzē

    Sākums » 2010 » Janvāris » 9 » Pensionāri gaida atņemtos latus
    19:46
    Pensionāri gaida atņemtos latus


    Pensionāri pensijas pilnā apmērā saņems jau februārī, bet no jūlija līdz janvārim ieturēto daļu atmaksās vienā maksājumā aprīlī. "Ticēšu, kad pensijas dienā naudiņu ieraudzīšu. Mums abiem tas nozīmē gandrīz 30 latu vairāk. Mēnesī tas ir ļoti daudz, jo lielākā daļa pensijas aiziet zālēm. Par dzīvokli arī jāmaksā," sacīja Krīvos dzīvojošā Lauma Kreile, kurai tuvākajā laikā jāveic acu operācija, bet viņas dzīvesdraugam Jānim pirms pāris gadiem operēta sirds, lai puslīdz labi justos, sirmgalvim lielākā pensijas daļa jātērē medikamentu iegādei.

    "Ļoti labi, ka naudu atdod. Vai pilsētā kāds zina, cik maksā malkas krava? Pilsētā dārgāka dzīvokļa apkure, bet mums pašiem jākurina, rēķinu, par malku būs jāatdod vismaz divi simti," sacīja Jānis Subatovičs. Šie sirmgalvji skumst, ka nespēj atbalstīt bērnus, mazbērnus, ka bijušas reizes, kad meitai lūguši samaksāt par elektrību, lai to neatslēdz, jo naudas trūcis arī ēšanai.

    "Druva" sazinājās ar Cēsu pensionāru biedrību. Arī tur Satversmes tiesā lemto vērtēja atzinīgi. Pensionāri priecājās, ka arī valdība sapratusi, cik iedzīvotājiem klājas grūti un īpaši finansiāli spiedīgs laiks ir ziemas mēnešos. Lēmumu, ka pensijas pilnā apmērā jāmaksā jau februārī un pavisam drīz jāatdod arī visa atņemtā summa, biedrības "Cēsu pensionāri" biedri pieņēmuši ar aplausiem. "Esam arī pret televīzijā dzirdēto, ka pensionāriem vajadzētu piekrist un naudiņu atstāt valstij. Mēs gaidām, kad to atmaksās," sacīja biedrības "Cēsu pensionāri" valdes priekšsēdētājs Valdis Zilausis, līdzīgi domāja arī viņa vietniece Stefānija Goļikova.

    "Ja citi varēja izzagt miljonus, nedomāt par Latviju, tad kāpēc pensionāriem būt ziedotājiem? Mēs atbalstām vecus, vientuļus cilvēkus, rīkojam pasākumus, bieži tiekamies. Es ziedoju labdarības akcijām, man gribas palīdzēt, bet ne jau atsakoties no pensijas, kas pienākas. Ko valstij var atlicināt pensionāri, kuri vairumā gadījumu iztiek ar 150 latiem mēnesī?" sprieda S. Goļikova. Pensionārs Jānis Sērmaukšs sacīja: "Mēs nekad neesam dzīvojuši pāri saviem līdzekļiem, esam taupījuši. Ja kādam ir kaut niecīgs noguldījums bankā, tagad lemts arī no tā paņemt procentus." Vaicāts, kam pensionārs iztērēs naudiņu, ko valsts atdos aprīlī, Jānis Sērmaukšs teica, tā kā lemts paaugstināt nodokļus, par zemi, kas viņa īpašumā, sirmgalvim nākšoties maksāt par 54 latiem vairāk. Atdotais tāpat aiziešot valstij.

    Citādās domās par dzīves grūtībām bija pensionāre Jekaterina Dimitrika, kura dzīvo daudzdzīvokļu mājā Krīvos. Viņa divistabu dzīvoklī mīt viena, brīdī, kad klauvējām pie durvīm, uz virtuves galda bija elektrības maksājumu kvītis.

    "Seši lati jāsamaksā. Ir televizors, vajag veļu izmazgāt un kādreiz pīrāgu plītiņā izcept. Naudiņu vajag, bet, ja es būtu viena, ja nevajadzētu bērniem palīdzēt, tad gan sacītu, ka pensionāram pietiek. Man ar tiem 138 latiem pilnīgi pietiktu," sprieda Jekaterinas kundze un piekrita, ka daudzi vietējie pensionāri ar viņu nav vienisprātis.

    "Es negaužos. Dēls Latgalē, darba nav, bet bērni ir. Sūtu naudiņu. Meita Cēsīs, arī bez darba. Jāpalīdz. Kā klāt būs pavasaris, tā atkal rakšu mazdārziņu. Citādi nevar. Domāju, ka arī Dievs man palīdz. Es katru rītu un vakaru Viņam pasaku paldies. Un neslimoju. Zāles man nevajag. Mūsu mājās nav centrālās apkures. Saprotu, ka pilsētā dzīvokļi ir ļoti dārgi, tad grūti," tā Jekaterina Dimitrika un piekrita, ka būtu viena no tiem pensionāriem, kas teiktu- ja valstij ieturēto daļu vajag, lai patur.

    "Man bail, kas notiks ar Latviju. Kur ministri to naudu ņems? Man bail par ģimenēm, bērniem," tā Latvijā mūžu nodzīvojusī ukraiņu tautības sieviete.

    "Druva" Cēsu novada pašvaldības sociālajā dienestā jautāja, vai līdz ar valdības lēmumu atdot ieturētās pensijas un turpināt to regulāru izmaksu pilnā apjomā, nesaruks trūcīgo un maznodrošināto skaits?

    "Domāju, ka ne," īsi atbildēja sociālā dienesta atbildīgā darbā ar ģimenēm un bērniem Ivita Puķīte un paskaidroja: "Katru dienu reģistrējam jaunas trūcīgas ģimenes. Pensionāriem noteikti klājas grūti, bet vistrūcīgākās pašlaik ir ģimenes, kurās vecākiem nav darba vai pilna darba diena jāstrādā par minimālo algu un tomēr jālūdz atbalsts pašvaldībai. Ir situācija- laba ģimene, kurā aug divi skolas vecuma bērni, abi vecāki strādā, bet mēneša kopējie ienākumi nav lielāki par 250, 300 latiem. Kādi Cēsīs ir komunālie maksājumi? Vacāki nāk un lūdz- iedodiet vismaz bērniem brīvpusdienas. Tas ir smagi," sprieda Ivita Puķīte, bet atgādināja, ka visi trūcīgie, maznodrošinātie, vientuļie pensionāri joprojām var saņemt pašvaldības atbalstu. Vien jānāk un jāinteresējas par iespējām.

    Jāatgādina, ka nevienam pensionāram iesniegums par pilnas pensijas saņemšanu februārī nav jāraksta. Februārī tā tiks pārskaitīta uz bankas kontu, kontu pastā, vai piegādās pastnieks. Taču, ja kāds sirmgalvis šo mēnešu laikā ir miris, viņa dzīvesbiedram vai bērnam gan jāvēršas valsts sociālās apdrošināšana aģentūrā, lai saņemtu ieturētās pensijas daļu.



    Skatījumu skaits: 1095 | Pievienoja: _R_O_S_ | Reitings: 0.0/0
    Komentāru kopskaits: 0
    Vārds *:
    Email *:
    Kods *:
    Mini profils

    Sveiki..!: Viesis

    LATVIJA-RESPECT
    Test blog

    08.04.2022
    Tēmas:Sveiki! Ziņojums no Administrātora.
    Autors:
    Teksts: Hello аll, guyѕ! Ι k (Atbildēt)

    01.06.2021
    Tēmas:Не просто сделать выбор / Трудный выбор / Aloo Chaat (2009) DVDRip
    Autors:
    Teksts: <a href=https://e (Atbildēt)

    23.11.2016
    Tēmas:Sveiki! Ziņojums no Administrātora.
    Autors: Californika
    Teksts: Varbūt kādam vajadzī (Atbildēt)

    24.12.2015
    Tēmas:Sveiki! Ziņojums no Administrātora.
    Autors:
    Teksts: О, как... (Atbildēt)

    05.04.2013
    Tēmas:Sveiki! Ziņojums no Administrātora.
    Autors:
    Teksts: Sveicināti!
    S (Atbildēt)

    11.01.2012
    Tēmas:Sveiki! Ziņojums no Administrātora.
    Autors:
    Teksts: Es pelnu naudu šeit (Atbildēt)
    Zidot projektam
    Kalendārs
    «  Janvāris 2010  »
    PrOTCPkSSv
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    Meklēšana
    Aptauja
    Vai tu tici Latvijas deputātiem?
    Atbildēts: 12 reizes
    Ierakstu arhīvs
    Rambler's Top100
    Izveido bezmaksas mājas lapu ar uCoz