LATVIA RESPECT
Sākums | Reģistrācija | Ieeja Sveicināti Viesis | RSS
Izvēlne
Balso par Latviju


My Top 100 Games
Topsite
  • Mini-čats
    Ja spamosi, dabūsi banu! 3.135.219.166
    Statistika

    Kopā Online: 1
    Viesi: 1
    Lietotāji: 0

    Kopā: 25
    Mēnesī: 0
    Nedēļā: 0
    Vakar: 0
    Šodien: 0
    free counters
    Nebremzē

    Sākums » 2010 » Janvāris » 9 » Drošība, kas izģērbj
    19:54
    Drošība, kas izģērbj


    Ķermeņa aprises, izteiktas krūšu līnijas, pīrsings un skaidri redzamas ģenitālijas. Vai tas ir striptīza šovs? Nē, tas ir attēls, ko parāda aviopasažieru kontroles iekārta – 3D lidostu skeneris.

    Nav noslēpums, ka šāda veida pasažieru pārbaude paver jaunas iespējas terorisma draudu novēršanai, tomēr tā sastopas arī ar sabiedrības iebildumiem, kas šo virtuālo izģērbšanu saista ar cilvēka tiesību uz privātumu pārkāpumu. Jo aktuālāks kļūst lidostu skeneru ieviešanas jautājums starptautiskajās lidostās, jo skaļāk runā cilvēktiesību aizstāvji. Vienai no šīm pusēm būs jāpiekāpjas vai arī – jārod kompromiss. Cik lielā mērā cilvēka tiesībām uz privātumu būtu jāpiekāpjas sabiedrības drošības labā? Vai lidostu skeneru izmantošanu var uzskatīt par cilvēka tiesību uz privātumu pārkāpumu?

    Par minētajiem jautājumiem satraucas Eiropas Parlaments (EP) 2008.gada oktobrī, kad Eiropas Komisija (EK) ierosina lidostās atļaut izmantot ķermeņa skenerus. EP norāda, ka „virtuālā izģērbšana” ir sarežģīts tehnisks pasākums aviācijas drošības jomā, kā arī var būtiski ietekmēt cilvēka tiesības uz privātumu, datu aizsardzību un personas cieņu. Vēl viens akmens EK dārziņā – instance pirms konkrētā ierosinājuma nav konsultējusies ar Eiropas Datu aizsardzības aģentūru un Eiropas Pamattiesību aģentūru.

    Nesagaidot „zaļo gaismu” no Eiropas Savienības instancēm, jautājums par pastiprinātu drošību un ķermeņa skeneru ieviešanu lidostās kļūst aktuāls 2009.gada nogalē, kad ar „Al Qaeda” grupējumu saistīts vīrietis aptuveni 20 minūtes pirms lidmašīnas nolaišanās Detroitā mēģina iedarbināt spridzekli, par laimi, neveiksmīgi. Ilgi nav jāgaida, līdz briti kontroles pastiprināšanā lidostās iesaistās politiskā līmenī – Anglijas premjers Gordons Brauns atļauj ķermeņa skeneru ieviešanu Anglijas lidostās, raksta 4.janvāra britu laikraksts „The Guardian”. Ilgi nav jāgaida arī uz pretreakciju. Cilvēktiesību organizācijas norāda, ka skeneru izmantošana ir nopietna iejaukšanās cilvēka tiesībās uz privātumu pati par sevi, turklāt iegūtie slavenību fotoattēli pēc skenēšanas var tikt ļaunprātīgi ievietoti internetā, paveras arī lieliskas iespējas revolucionārai bērnu pornogrāfijai.

    Kā redzams, izvērtējot lidostu skeneru izmantošanu, tiek ņemti vērā divi faktori – cilvēka privātums, kam pretstatā ir sabiedrības drošība. Abu faktoru nozīmību uzsver arī cilvēktiesību eksperts Mārtiņš Mits, sakot, ka šāda veida drošības pārbaude ir „nopietna iejaukšanās cilvēka privātumā, bet mērķis arī ir nopietns”. Pēc eksperta domām, skenera izmantošana pati par sevi nav pārkāpums, jo „ne visas iejaukšanās cilvēku privātumā nozīmē pārkāpumu”. Tāpēc īpaša nozīme ir jāpievērš tam, kā šī ierīce tiek izmantota, vai tiek nodrošinātas procesuālās garantijas, kas ļauj novērst cilvēktiesību pārkāpumus. Par iespēju novērst pārkāpumus sola parūpēties arī atbildīgās britu institūcijas, solot izstrādāt rīcības kodeksu, kas mazinātu vai pilnībā izslēgtu risku.

    Iespējams, ka šis ir gadījums, kad cilvēktiesību aizstāvji nevarēs apstādināt lidostu drošības tehnoloģiju attīstību, bet ietekmēt spēs noteikti. Ieklausījušās ir ES institūcijas, proti, EK veic pētījumu par lidostu skeneru izmantošanu no cilvēktiesību viedokļa. Starptautiskās lidostas „Rīga” pārstāvis Mārtiņš Langrāts norāda uz kompromisa soļiem arī no tehnoloģiju izstrādātāju puses. Langrāts stāsta, ka esot rasts jauns risinājums, kas „vairs monitorā nevizualizē cilvēka ķermeni, bet bezpersonisku kontūru, apveidu, kas sekmīgi ļauj identificēt aizdomīgus priekšmetus”.

    Šie fakti ļauj domāt, ka atbildīgās institūcijas ir nopietni ņēmušas vērā cilvēktiesību aizstāvju iebildumus. Iespējams, arī sabiedrībai būs jāņem vērā nerimstošie terorisma draudi un daļa personīgā privātuma jāziedo kopējās drošības labā. Tomēr, kā atzīst arī lidostas „Rīga” pārstāvis, līdz visaptverošai ķermeņa skeneru ieviešanai Eiropas lidostās ejams vēl tāls un finansiāli dārgs ceļš. Tas ļauj cerēt uz pārdomātiem soļiem gan no Eiropas valstu valdību, ES institūciju, gan arī cilvēktiesību aizstāvju puses.



    Skatījumu skaits: 1473 | Pievienoja: _R_O_S_ | Reitings: 0.0/0
    Komentāru kopskaits: 0
    Vārds *:
    Email *:
    Kods *:
    Mini profils

    Sveiki..!: Viesis

    LATVIJA-RESPECT
    Test blog
    Мобильная эротика и

    16.04.2024
    Tēmas:Sveiki! Ziņojums no Administrātora.
    Autors:
    Teksts: Мобильная эротика и (Atbildēt)

    28.03.2024
    Tēmas:Sveiki! Ziņojums no Administrātora.
    Autors:
    Teksts: Hello dear friend, I (Atbildēt)

    08.04.2022
    Tēmas:Sveiki! Ziņojums no Administrātora.
    Autors:
    Teksts: Hello аll, guyѕ! Ι k (Atbildēt)

    01.06.2021
    Tēmas:Не просто сделать выбор / Трудный выбор / Aloo Chaat (2009) DVDRip
    Autors:
    Teksts: <a href=https://e (Atbildēt)

    23.11.2016
    Tēmas:Sveiki! Ziņojums no Administrātora.
    Autors: Californika
    Teksts: Varbūt kādam vajadzī (Atbildēt)

    24.12.2015
    Tēmas:Sveiki! Ziņojums no Administrātora.
    Autors:
    Teksts: О, как... (Atbildēt)

    05.04.2013
    Tēmas:Sveiki! Ziņojums no Administrātora.
    Autors:
    Teksts: Sveicināti!
    S (Atbildēt)

    11.01.2012
    Tēmas:Sveiki! Ziņojums no Administrātora.
    Autors:
    Teksts: Es pelnu naudu šeit (Atbildēt)
    Zidot projektam
    Kalendārs
    «  Janvāris 2010  »
    PrOTCPkSSv
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    Meklēšana
    Aptauja
    Vai tu fano par Rīgas Dinamo?
    Atbildēts: 11 reizes
    Ierakstu arhīvs
    Rambler's Top100
    Izveido bezmaksas mājas lapu ar uCoz